ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ

Ο κοινωνικός λειτουργός στο χώρο της ψυχικής υγείας συνεχώς αναπτύσσει ενέργειες όσον αφορά την προστασία, ενδυνάμωση, προαγωγή και βελτίωση της υγείας των ατόμων. Ασκεί την κοινωνική εργασία, σε υποστηρικτικό και συμβουλευτικό επίπεδο.

Στόχος του είναι η συναισθηματική εκφόρτιση του ασθενή, η κατανόηση και επεξεργασία των συναισθημάτων αυτών. Η παραδοχή της ασθένειας και η επεξήγησή της ότι υπάρχει, είναι απαραίτητη ώστε ο ασθενής να την αντιμετωπίζει ρεαλιστικά αλλά και να αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις που επιφέρει στην καθημερινή ζωή του. Μέσω της συμβουλευτικής μπορεί να βοηθήσει και να ενισχύσει τις εσωτερικές δυνάμεις των ασθενών ώστε να επιλύσουν τα προβλήματά τους και θέματα που τους απασχολούν. Ο ρόλος του στηρίζεται πάνω στην επικοινωνία και τον διάλογο με τον άρρωστο και με τους συγγενείς του καθώς επίσης και στο να επιτύχει μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλεπίδρασης μαζί τους. Ο κοινωνικός λειτουργός δραστηριοποιείται για να διευκολύνει την προσαρμογή του ασθενούς στη κλινική και την χρόνια νόσο όσο και το να υποστηρίζει τα άτομα με σκοπό την απόκτηση υψηλότερων επιπέδων ποιότητας ζωής.

Ένα σημαντικό εργαλείο του κοινωνικού λειτουργού αποτελεί η λήψη κοινωνικού ιστορικού, στοιχεία του ασθενή και της οικογένειας του, που θα χρησιμοποιηθούν στο ιατρικό έργο για τη θεραπεία του ασθενούς. Συνιστά μια σαφή εικόνα για τις συνθήκες διαβίωσης και των προβλημάτων του ασθενή με την εξελικτική τους πορεία. Η στήριξη του αρρώστου ξεκινά πρώτα απ’ όλα από μια σωστή εκτίμηση. Ο κοινωνικός λειτουργός πραγματοποιεί μια αξιολόγηση των κοινωνικών προβλημάτων που συνυπάρχουν με τη πάθηση του ασθενούς.

Είναι δίπλα στον ασθενή και με την σωστή επικοινωνία και πάντοτε με σεβασμό του παρέχει:

  • Την απαιτούμενη πληροφόρηση και υποστήριξη του ίδιου αλλά και της οικογένειας του.
  • Επιδιώκει τη μείωση του άγχους του ασθενούς, τη ρύθμιση γενικότερα των συναισθημάτων του καθώς το άγχος μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή να αναβάλλει ή να αρνηθεί την θεραπεία ή να επιβραδύνει όποια πρόοδο προς ανάρρωση.
  • Βοηθά την οικογένεια να παραμένει δυνατή ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να στέκεται ενθαρρυντικά δίπλα του.
  • Διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ της οικογένειας και του ασθενή.

Τέλος, ο κοινωνικός λειτουργός εμπλέκεται στο να καταστήσει ικανούς τους ασθενείς να αναπτύξουν όλες τις δυνατότητες τους με σκοπό την βελτίωση ποιότητας της ζωής τους και της κοινωνικής τους λειτουργικότητας.

Μέσα από τους μεθόδους παιχνιδιού, μουσικής χορωδίας, ζωγραφικής, αυτοσχεδιασμού, εικαστικών, ανάγνωσης, ένδυσης, χαλάρωσης, φαντασίας, δημιουργείτε μια ομάδα και αποβάλλονται κάθε τι τοξικό και αρνητικό τους βαραίνει. Η συνεργασία και το να μοιράζονται τις σκέψεις στην ομάδα ανακουφίζει τους ασθενείς από τις δυσκολίες και τα προβλήματά τους και τους κάνει να ξεχνιούνται τις ώρες αυτές. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να διαχειρίζονται την καθημερινότητας τους ευχάριστα και να έχουν σιγουριά και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΚΟΥΖΙΝΑ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΥΓΙΕΙΝΗ