Θεραπευτήριο «Ασκληπιός»: Η συμβολή της Εργοθεραπείας στη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας

Θεραπευτήριο «Ασκληπιός»: Η συμβολή της Εργοθεραπείας στη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας

Δημοσιεύτηκε: 25 Μαΐου 2020
Η Ψυχιατρική Κλινική Βέροιας «Θεραπευτήριο Ασκληπιός», αποτελεί μια πρότυπη για την περιοχή μας μονάδα στον τομέα της ψυχικής υγείας, έχοντας καταφέρει να προσφέρει επί σειρά ετών υπηρεσίες περίθαλψης υψηλού επιπέδου, φροντίζοντας παράλληλα για την άνετη και ασφαλή διαβίωση των νοσηλευομένων της, ενώ όλες οι υπηρεσίες παρέχονται από μια κορυφαία ιατρική και νοσηλευτική ομάδα. Μια από τις υπηρεσίες του Θεραπευτηρίου «Ασκληπιός» είναι η Εργοθεραπεία, που συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της ψυχικής και της σωματικής υγείας, καθώς και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της νόσου.

Untitled 1

Στο «Θεραπευτήριο Ασκληπιός» η εργοθεραπεύτρια της κλινικής αξιολογεί τον κάθε ασθενή, με τη χρήση σταθμισμένων εργοθεραπευτικών αξιολογήσεων και δημιουργεί εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυσκολίες του εκάστου ασθενή.

Τι είναι Εργοθεραπεία; Ονομάζεται η ειδικότητα όπου το ανθρώπινο έργο, το οποίο έχει νόημα και σκοπό για τον άνθρωπο, βοηθά και συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της ψυχικής και της σωματικής υγείας, καθώς και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της νόσου. Ο εργοθεραπευτής βοηθά ανθρώπους όλων των ηλικιών που έχουν δυσκολίες, σωματικές, νοητικές ή ψυχικές να αυξήσουν και να βελτιώσουν στο μέγιστο βαθμό τη καθημερινή λειτουργικότητα τους μέσω του ανθρώπινου έργου, να εξελίξουν τις δεξιότητες τους, να τις διατηρήσουν, να παρεμποδίσει την απώλεια τους για να γίνει το άτομο αυτόνομο για να συμμετέχει στις δραστηριότητες. Ο εργοθεραπευτής στέκεται με ευαισθησία και ενδιαφέρον πάνω από τον ασθενή με σκοπό να τον κινητοποιήσει, να μάθει τις ανάγκες του, να τον στηρίξει και να τον ενθαρρύνει, να εμπλακεί στη θεραπευτική διαδικασία με στόχο την ποιότητα ζωής.

 

Στην ομάδα Εργοθεραπείας του «Θεραπευτηρίου Ασκληπιός» λειτουργούν:

  • Ομάδες υγιεινής και αυτοφροντίδας, όπου περιλαμβάνει δραστηριότητες εκμάθησης ένδυσης και απόδυσης, εκπαίδευση στο πλύσιμο χεριών, παρασκευή ροφημάτων στον υπαίθριο χώρο της κλινικής τους φθινοπωρινούς, ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

2

  • Ομάδες δημιουργικής απασχόλησης (Ζωγραφική, κατασκευές με κολάζ, γύψο, πηλό, εποχιακά αντικείμενα κ.α.). Οι ομάδες αυτές βοηθούν τον ασθενή να εκφράσει την δημιουργικότητα του με τη χρήση διάφορων υλικών

4

  • Ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης, μέσω των ομάδων αυτών οι ασθενείς εξασκούν την μνήμη, τη προσοχή, την ανάκληση λέξεων και έκφραση συναισθημάτων αλλά και την ενδυνάμωση του νοητικού τους επιπέδου.

12

  • Ομάδες Ανάγνωσης κειμένων και περιοδικών, οι ασθενείς έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν και να μάθουν νέα της επικαιρότητας και να συζητήσουν μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες. Το ‘Θεραπευτήριο Ασκληπιός’ συνεργάζεται με την Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας και είναι ενεργό μέλος της με συναντήσεις τόσο στο χώρο της κλινικής όσο και της βιβλιοθήκης.

13

  • Ομάδες Προβολών ταινίας και ντοκιμαντέρ, όπου οι ασθενείς έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ελληνικές ταινίες και ντοκιμαντέρ που τους ενδιαφέρουν.

15

  • Δραστηριότητες κοινωνικής αλληλεπίδρασης στη κοινότητα, όπου 3 φορές την εβδομάδα, με την συνοδεία της εργοθεραπεύτριας, ομάδα ασθενών πίνουν το καφέ τους σε συνοικιακό καφενείο.

16

  • Ψυχαγωγικές δραστηριότητες με επιτραπέζια παιχνίδια και πίνακες, όπου οι ασθενείς χωρίζονται σε ομάδες και μέσω συνεργασίας μοιράζονται τις γνώσεις τους λύνοντας γρίφους και απαντώντας σε ερωτήσεις σε διάφορες κατηγορίες διευρύνουν τις γνώσεις τους.

17

Στο «Θεραπευτήριο Ασκληπιός» το τμήμα της εργοθεραπείας έχει την δυνατότητα να μεταφέρει τις δραστηριότητες του στον υπαίθριο και ασφαλή χώρο της κλινικής. Εκεί οι ασθενείς ακολουθουν το πρόγραμμα δραστηριοτήτων τους στον εξωτερικό χώρο της κλινικής που τους προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσουν την φύση, τον καθαρό αέρα και τις όμορφες μέρες με τη συνοδεία καφέ.

Με εκτίμηση,
Βασιλείου Φανή – Μαρία, Εργοθεραπεύτρια στο «Θεραπευτήριο Ασκληπιός»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαστήρια LEGO Serious Play στο Θεραπευτήριο «Ασκληπιός»

Εργαστήρια LEGO Serious Play στο Θεραπευτήριο «Ασκληπιός»

Για τη δημιουργία ομάδων υψηλής απόδοσης Η Ψυχιατρική Κλινική Βέροιας «Θεραπευτήριο Ασκληπιός», σε συνεργασία με την εταιρία «Άτομο - Ομάδα - Σύστημα», φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη μεθοδολογία LEGO Serious Play, προσαρμοσμένη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις...

Βίντεο των Ψυχιάτρων Μάνου και Γεωργιάννας Δερέ για το κοινωνικό στίγμα & την φροντίδα ασθενών την εποχή της πανδημίας

Βίντεο των Ψυχιάτρων Μάνου και Γεωργιάννας Δερέ για το κοινωνικό στίγμα & την φροντίδα ασθενών την εποχή της πανδημίας

Παρακολουθήστε την εκπομπή τών Ψυχιάτρων Μάνου Δερέ & Γεωργιάννας Δερέ του Θεραπευτηρίου Ασκληπιός, Κλινική Ψυχικών παθήσεων Βέροιας για το κοινωνικό στίγμα & την φροντίδα ασθενών την εποχή της πανδημίας. Η εκπομπή μεταδίδεται από το διαδικτυακό κανάλι youtube...

Θεραπευτήριο Ασκληπιός: Φυσικοθεραπεία – γυμναστική – ευεξία, μια ανάγκη για όλες τις ηλικίες

Θεραπευτήριο Ασκληπιός: Φυσικοθεραπεία – γυμναστική – ευεξία, μια ανάγκη για όλες τις ηλικίες

Για θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος Η Ψυχιατρική Κλινική Βέροιας «Θεραπευτήριο Ασκληπιός», αποτελεί μια πρότυπη για την περιοχή μας μονάδα στον τομέα της ψυχικής υγείας, έχοντας καταφέρει να προσφέρει επί σειρά ετών υπηρεσίες περίθαλψης υψηλού επιπέδου,...

Share This