Εργαστήρια LEGO Serious Play στο Θεραπευτήριο «Ασκληπιός»

Εργαστήρια LEGO Serious Play στο Θεραπευτήριο «Ασκληπιός»

Δημοσιεύτηκε: 1 Ιουνίου 2020
Για τη δημιουργία ομάδων υψηλής απόδοσης

Η Ψυχιατρική Κλινική Βέροιας «Θεραπευτήριο Ασκληπιός», σε συνεργασία με την εταιρία «Άτομο – Ομάδα – Σύστημα», φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη μεθοδολογία LEGO Serious Play, προσαρμοσμένη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ΟΛΟΥΣ τους εργαζομένους. Το κόστος του σεμιναρίου καλύφθηκε εξ oλοκλήρου από την Διοίκηση του «Θεραπευτηρίου Ασκληπιός» για τους εργαζόμενους, στα πλαίσια της διαρκούς βελτίωσης του ανθρώπινου δυναμικού της και όλων των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται στην κλινική και δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό μέσω της συνεχούς επιμόρφωσης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας για περίθαλψη.

Πραγματοποιήθηκαν 2 workshop 4 ωρών το καθένα, με τη μέθοδο του LEGO Serious Play.

Το πρώτο πραγματοποιήθηκε με τα διοικητικά στελέχη της κλινικής με στόχο να επικοινωνηθεί ανάμεσα στα στελέχη το κοινό ΟΡΑΜΑ της κλινικής και να διερευνηθούν οι ΑΞΙΕΣ που θα προωθήσουν.

Το δεύτερο πραγματοποιήθηκε με ΟΛΟΚΛΗΡΟ το υπόλοιπο προσωπικό της κλινικής με θέμα «Supporting Behaviors and Basic Guiding Principles» με στόχο τη μετάδοση των βασικών ΑΞΙΩΝ που προωθούν το ΟΡΑΜΑ της κλινικής.

Η μεθοδολογία Lego serious play (LSP), έχει χρησιμοποιηθεί από εταιρείες όπως η Google, η ΝΟΚΙΑ και οι περισσότερες από τις εταιρείες του Fortune 500. Τα αποτελέσματα της μεθόδου Lego serious play (LSP), είναι θεαματικά κυρίως σε τομείς όπως η δημιουργία ομάδας, η επίλυση προβλημάτων και η βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Τι είναι το LEGO® Serious Play® (LSP);

Στα εργαστήρια LEGO® Serious Play® , πιστοποιημένοι LSP facilitators αναλαμβάνουν να συντονίσουν βιωματικές ασκήσεις χρησιμοποιώντας τουβλάκια LEGO®, βοηθώντας άτομα και ομάδες να σκεφτούν διαφορετικά από τον συνήθη τρόπο και να επικοινωνήσουν πιο αποτελεσματικά και ουσιαστικά.

Μεθοδολογία

Στα εργαστήρια LSP, οι συμμετέχοντες, δουλεύοντας σε ομάδες και χρησιμοποιώντας τουβλάκια LEGO, μετατρέπουν τις ιδέες τους σε συγκεκριμένες κατασκευές, δίνουν τρισδιάστατη απεικόνιση στα επαγγελματικά προβλήματα και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, προτείνουν ιδέες και τις συζητούν με την ομάδα. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου Lego serious play, όλοι οι συμμετέχοντες συμβάλλουν σε ιδέες, γνώσεις, με εμπιστοσύνη και ομαδικότητα. Η διαδικασία απελευθερώνει τη δημιουργικότητα, τρόπους σκέψης και οπτικές γωνίες, που οι περισσότεροι ενήλικες έχουν ξεχάσει ότι διαθέτουν!

Η διαδικασία αυτή απελευθερώνει την εγγενή και πηγαία δημιουργικότητα, που δυστυχώς οι περισσότεροι ενήλικες δεν θυμόμαστε ότι την διαθέτουμε, φωτίζει οπτικές γωνίες, που με συμβατικούς τρόπους προσέγγισης ήταν έως τότε απαρατήρητες και βοηθάει με μοναδικό τρόπο τους ανθρώπους και τις ομάδες να σκεφτούν με πνεύμα ομαδικότητας, συνεργασίας και εμπιστοσύνης, στην κατάθεση ιδεών και στην λήψη αποφάσεων.

Με ένα μοναδικό τρόπο βοηθάει άτομα και ομάδες να σκεφτούν διαφορετικά από το συνήθη τρόπο. Έχει ενσωματωθεί στο πρόγραμμα Executive MBA του Harvard και στο πρόγραμμα ΜΒΑ του ΟΠΑ.

Thumbnail 2

Σκοπός

Τα αποτελέσματα της μεθόδου LSP είναι θεαματικά, κυρίως για την δημιουργία ομαδικού πνεύματος εργασίας, την επίλυση επαγγελματικών προβλημάτων, την εξάλειψη ισχυρών διαφωνιών και συγκρούσεων, την αύξηση της αποδοτικότητας των συναντήσεων και των έργων, την βελτίωση της διαδικασίας στην λήψη των αποφάσεων και στην διαπραγμάτευση.

«Μπορείς να ανακαλύψεις περισσότερα για έναν άνθρωπο μέσα σε 1 ώρα παιχνιδιού απ’ ότι μέσα σε 1 χρόνο συζήτηση».

Πλάτων

Thumbnail 4
Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδύθηκαν οι κοινές ΑΞΙΕΣ οι οποίες διέπουν την καθημερινότητα των εργαζομένων για την επίτευξη του κοινού ΟΡΑΜΑΤΟΣ.

Οι ΑΞΙΕΣ αυτές είναι: η συνεργασία, ο σεβασμός, η συναδελφικότητα, ο ανθρωπισμός, η φροντίδα, η ελπίδα, η κατανόηση, η ασφάλεια και η ομαδικότητα.

Επίσης μέσα από το workshop ανακαλύψαμε ότι πολλοί συμμετέχοντες ταυτίζονται μεταξύ τους (πχ. χρησιμοποιώντας ίδια κομμάτια LEGO στις κατασκευές τους) και αυτό βοηθάει στο teambuilding.

Thumbnail 9
Τέλος, εξαιρετική εντύπωση έκανε στους διοργανωτές του workshop πόσο φιλόξενο και φροντιστικό ήταν το περιβάλλον της κλινικής. Βέβαια αυτό είναι φανερό και μέσα από τις απαντήσεις της ομάδας σε σχέση με τη φροντίδα και το πόσο σημαντικό είναι για όλους να προσφέρεται αυτή καθημερινά. Όσο σημαντική είναι η φροντίδα προς τους ασθενείς που φιλοξενούνται στο χώρο άλλο τόσο σημαντική είναι η φροντίδα και προς τους εργαζόμενους μέσα από τις παροχές των διοικητικών στελεχών προς αυτούς.

Αυτό σίγουρα βοηθάει στο να συντονιστούν όλοι προς ένα κοινό όραμα που δεν είναι άλλο από υπερσύγχρονη κλινική με νέα τεχνολογικά ιατρικά μηχανήματα και ευχάριστο ανθρώπινο δυναμικό που θα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας για όλους με επίκεντρο τον άνθρωπο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεραπευτήριο «Ασκληπιός»: Η συμβολή της Εργοθεραπείας στη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας

Θεραπευτήριο «Ασκληπιός»: Η συμβολή της Εργοθεραπείας στη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας

Η Ψυχιατρική Κλινική Βέροιας «Θεραπευτήριο Ασκληπιός», αποτελεί μια πρότυπη για την περιοχή μας μονάδα στον τομέα της ψυχικής υγείας, έχοντας καταφέρει να προσφέρει επί σειρά ετών υπηρεσίες περίθαλψης υψηλού επιπέδου, φροντίζοντας παράλληλα για την άνετη και ασφαλή...

Βίντεο των Ψυχιάτρων Μάνου και Γεωργιάννας Δερέ για το κοινωνικό στίγμα & την φροντίδα ασθενών την εποχή της πανδημίας

Βίντεο των Ψυχιάτρων Μάνου και Γεωργιάννας Δερέ για το κοινωνικό στίγμα & την φροντίδα ασθενών την εποχή της πανδημίας

Παρακολουθήστε την εκπομπή τών Ψυχιάτρων Μάνου Δερέ & Γεωργιάννας Δερέ του Θεραπευτηρίου Ασκληπιός, Κλινική Ψυχικών παθήσεων Βέροιας για το κοινωνικό στίγμα & την φροντίδα ασθενών την εποχή της πανδημίας. Η εκπομπή μεταδίδεται από το διαδικτυακό κανάλι youtube...

Θεραπευτήριο Ασκληπιός: Φυσικοθεραπεία – γυμναστική – ευεξία, μια ανάγκη για όλες τις ηλικίες

Θεραπευτήριο Ασκληπιός: Φυσικοθεραπεία – γυμναστική – ευεξία, μια ανάγκη για όλες τις ηλικίες

Για θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος Η Ψυχιατρική Κλινική Βέροιας «Θεραπευτήριο Ασκληπιός», αποτελεί μια πρότυπη για την περιοχή μας μονάδα στον τομέα της ψυχικής υγείας, έχοντας καταφέρει να προσφέρει επί σειρά ετών υπηρεσίες περίθαλψης υψηλού επιπέδου,...

Share This