Ψυχίατρος και Διευθυντής του Θεραπευτηρίου «Ασκληπιός», Ψυχιατρική Κλινική Βέροιας
Διανύοντας μια δύσκολη για όλους περίοδο, με τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας να έχουν αλλάξει ριζικά τις συνήθειές μας και την καθημερινότητά μας, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα, την κοινωνική αποστασιοποίηση, τον εγκλεισμό, τις συνέπειες της πανδημίας. Ειδικά όσοι φροντίζουν εν μέσω αυτής της κατάστασης, ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με Άνοια, Αλτσχάιμερ κτλ. Ο Dr. Εμμανουήλ Δερές, Ψυχίατρος και Διευθυντής του Θεραπευτηρίου «Ασκληπιός» – Ψυχιατρική Κλινική Βέροιας, μας δίνει συμβουλές ψυχικής υγείας για την περίοδο της πανδημίας, χρήσιμες για την καθημερινότητα του γενικού πληθυσμού αλλά και των ευπαθών ομάδων που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.
Πως μπορούμε να προστατευτούμε ψυχικά από τον κορωνοϊό και να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά συμπτώματα;
Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τον κίνδυνο της ασθένειας αλλά και την απώλεια της καθημερινής μας ζωής όπως τη γνωρίζαμε! Έχουμε χάσει την αίσθηση της ασφάλειας, την ελευθερία μας, την άμεση φυσική επαφή με τους συνανθρώπους μας, χάσαμε το φαντασιακό άμεσο μέλλον μας, χάσαμε ακόμα τη δυνατότητα να συνεισφέρουμε. Λογικό είναι να βιώνουμε θλίψη, θυμό, σύγχυση, φόβο και άγχος.
Γνωρίζουμε από έρευνες στο πρόσφατο παρελθόν, σε παλαιότερες επιδημίες όπως του SARS, της γρίπης Η1Ν1 και του Έμπολα, ότι η λίστα των αρνητικών ψυχολογικών επιπτώσεων από το φαινόμενο της καραντίνας και του εγκλεισμού είναι μεγάλη.
Μπορούμε λοιπόν να προστατευτούμε από αυτές τις αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις ακολουθώντας τα παρακάτω:
- Είναι σημαντικό να οργανώσουμε τις καθημερινές δραστηριότητες μας χρονικά. Από το πόση ώρα θα περάσουμε στον υπολογιστή, την τηλεόραση ή μαγειρεύοντας (πειραματιστείτε με καινούριες συνταγές)
- Να προσθέσουμε καθημερινά τουλάχιστον για μισή ώρα κάποια σωματική άσκηση που μας ευχαριστεί.
- Να μη χρησιμοποιούμε το κάπνισμα, το αλκοόλ ή άλλες ουσίες για να διαχειριστούμε τα συναισθήματα μας.
- Αν αισθανόμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι, είναι σημαντικό να μιλήσουμε για αυτό σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας ή τον θεράποντα ιατρό μας.
- Καλό θα είναι να περιορίσουμε το χρόνο που περνάμε εμείς και η οικογένεια μας παρακολουθώντας τα ΜΜΕ, διότι μας αναστατώνουν.
- Ας ξεκινάμε κάθε μέρα με θετικές σκέψεις, ευχαριστώντας τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας για τον αγώνα κατά του ιού και υπέρ της ζωής. Ας νιώσουμε την ευγνωμοσύνη που έχουμε την υγεία μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε πολύ κοντά στην καρδιά μας. Ας μη ξεχνάμε τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή μας.
Η περίοδος του εγκλεισμού θα περάσει μιας και πρόκειται για κάτι παροδικό!
Να θυμάστε δεν σκοτώνει η απόσταση. Η σιωπή σκοτώνει!
Η δύναμη της επικοινωνίας και η θετική της επίδραση στον ανθρώπινο ψυχισμό είναι τεράστια, ειδικά την περίοδο του εγκλεισμού.
Τέλος, να θυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης χρειάζονται εξειδικευμένη ψυχολογική φροντίδα. Συχνά στιγματίζονται και χρειάζεται να υποστηρίζονται από τους συναδέλφους τους στο εργασιακό τους περιβάλλον.
«Ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό χρειάζεται».
Πόσο σημαντικό ρόλο κατέχει η διατροφή μας εν μέσω πανδημίας από τον COVID -19;
Είναι γνωστό ότι η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Φροντιστές και ασθενείς θα πρέπει να τρέφονται σωστά, με γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, ώστε να ισχυροποιούν τον οργανισμό τους αυτή την ιδιαίτερη και δύσκολη εποχή της πανδημίας.
Για το λόγο αυτό, στο Θεραπευτήριο «Ασκληπιός» – Ψυχιατρική κλινική Βέροιας, μεγάλη έμφαση έχουμε δώσει στη διατροφή από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας μας και φροντίσαμε να ενισχυθεί αυτή την εποχή με σκοπό τη φυσική θωράκιση του ανοσοποιητικού των ασθενών που φροντίζουμε.
Τι συμβαίνει με τους ασθενείς με άνοια και ποια θα πρέπει να είναι η διαχείριση τους εν μέσω πανδημίας από COVID -19;
Οι ασθενείς με άνοια ανήκουν στις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες» λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους αλλά και της συνύπαρξης συνήθως με άλλες παθήσεις. Άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλης μορφής άνοιας συχνά δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν τις οδηγίες για τη πρόληψη της λοίμωξης από COVID -19. Μπορεί να ξεχνούν να πλύνουν τα χέρια τους, να μη δέχονται να φορέσουν μάσκα ή να μη τηρούν αποστάσεις.
Για το λόγο αυτό, όλοι οι άνθρωποι που φροντίζουν τέτοια άτομα στο σπίτι, αλλά και στο Θεραπευτήριο Ασκληπιός, στη γηριατρική πτέρυγα, ως φροντιστές αυτών των ατόμων είμαστε υπεύθυνοι για την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής αλλά και για τη στενή εποπτεία, προκειμένου οι ασθενείς να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης σε καθημερινή βάση.
Θα πρέπει λοιπόν να ενημερώνουμε και να εκπαιδεύουμε με απλά λόγια τους ασθενείς αρχικού σταδίου και στο βαθμό που είναι σε θέση να κατανοήσουν για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Συστήνουμε να αποφεύγουν την έκθεση σε πολλά ενημερωτικά ερεθίσματα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Τέλος, ο εγκλεισμός τους στο σπίτι, η απομόνωση και η μειωμένη επικοινωνία με ανθρώπους και όλες οι αλλαγές της καθημερινότητάς τους, μπορεί να προκαλέσουν επιπρόσθετο άγχος, εκνευρισμό, ευερεθιστότητα και σωματική δυσφορία στα άτομα με άνοια. Στα πιο προχωρημένα στάδια, συμπτώματα όπως η υπερκινητικότητα, το παραλήρημα και οι ψευδαισθήσεις μπορεί ακόμα και να επιδεινωθούν.
Για τη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων, η φροντίδα που πρέπει να προσφέρουμε στους ασθενείς μας με άνοια και οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε είναι φαρμακευτικές, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, αλλά και μη φαρμακευτικές, όπως ευχάριστες εναλλακτικές δραστηριότητες εργοθεραπείας, σωματική άσκηση-φυσικοθεραπεία αλλά και συντροφικότητα με άτομα της ίδιας ηλικίας.
Η ικανοποίηση των βασικών αναγκών των ατόμων με άνοια είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Φροντίζουμε για τα αυτονόητα:
- Σωστή λήψη φαρμακευτικής αγωγής
- Ισορροπημένη διατροφή και επαρκής ενυδάτωση
- Διατήρηση προσωπικής υγιεινής
- Καθημερινή ευχάριστη απασχόληση και φυσικοθεραπεία
- Σωστός ύπνος
Ποια η διαχείριση των ασθενών με νόσο Πάρκινσον εν μέσω πανδημίας από COVID -19;
Από ότι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, η ίδια η νόσος Πάρκινσον δε φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό από μόνη της αλλά σημαντικό ρόλο σε αυτή τη περίοδο παίζουν παράγοντες όπως η ηλικία του ασθενούς, το στάδιο της νόσου και τα εκάστοτε συμπτώματα. Ασθενείς με προχωρημένη νόσο έχουν αυξημένο κίνδυνο για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Σε περίπτωση λοίμωξης με COVID -19 είναι πιθανό να υπάρξει επιδείνωση των συμπτωμάτων της Πάρκινσον αλλά και της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή. Για το λόγο αυτό οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον συστήνεται να παραμείνουν στο σπίτι και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής.
Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους συστήνεται η θεραπεία τους να λαμβάνει χώρα σε ένα άκρως προστατευόμενο περιβάλλον.
Το Θεραπευτήριο Ασκληπιός λαμβάνοντας υπόψιν του τις δύσκολες αυτές στιγμές που βιώνουμε ως Έλληνες και θέλοντας να βοηθήσει προσφέρει δωρεάν τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης που μπορείτε να απευθυνθείτε και να ζητήσετε βοήθεια στο:
23310 78200